Bahai

MENU

ΑΜΠΝΤΟΛ-ΜΠΑΧΑ

Άρθρα και πηγές Μελέτης

Μια επιλογή από αναγνώσματα, δοκίμια και πηγές που προσφέρουν περαιτέρω εξερεύνηση της ζωής, της αποστολής και της κληρονομιάς του Αμπντολ-Μπαχά.

Γραφές και ομιλίες του Αμπντολ-Μπαχά

Από το Επιλογές από τις Γραφές του Αμπντολ-Μπαχά

Αυτή η συλλογή περιλαμβάνει πάνω από διακόσια γράμματα του Αμπντολ-Μπαχά για θέματα όπως η ζωή και η αποστολή του Μπαχαολλά, καθοδήγηση για άτομα, η εκπαίδευση και η επιστήμη.

Από το Πινακίδες του Θεϊκού Σχεδίου

Αυτή η σειρά δεκατεσσάρων επιστολών που απευθύνεται στους Μπαχάι των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, έγινε ο χάρτης για την ανάπτυξη της κοινότητας των Μπαχάι σε όλο τον κόσμο.

Από το Μυστικό του Θείου Πολιτισμού

Σε αυτό το βιβλίο, που γράφτηκε αφού ο Μπαχαολλά απευθύνθηκε στους ηγέτες της γης, ο Αμπντολ-Μπαχά παρουσιάζει ένα συνεκτικό πρόγραμμα για την αναγέννηση της κοινωνίας, βασισμένο πάνω στην καθολική εκπαίδευση και την εξάλειψη της άγνοιας και του φανατισμού. 

Από το Θέληση και Διαθήκη του Αμπντολ-Μπαχά

Στο Θέλησή του και Διαθήκη Του, ο Αμπντολ-Μπαχά, περιέγραψε τις περιστάσεις Του, βελτίωσε τη δομή της διοικητικής τάξης των Μπαχάι και διόρισε τον εγγονό Του, Σόγι Εφέντη, ως διάδοχό Του. Το κείμενο γράφτηκε σε τρία μέρη, μεταξύ του 1901 και του 1908. 

Από το Πινακίδες Του Αμπντολ-Μπαχά προς τον Dr. Auguste Forel

Μια φιλοσοφική πραγματεία που γράφτηκε από τον Αμπντολ-Μπαχά τον Σεπτέμβριο του 1921 ως απάντηση σε ερωτήσεις που Του έθεσε ο γνωστός Ελβετός ψυχολόγος, σ’ αυτό το κείμενο περιέγραψε τις διαφορές μεταξύ των βασιλείων της δημιουργίας, της πνευματικής φύσης της ανθρωπότητας και της ύπαρξης του Θεού.

Από το Πινακίδα της Χάγης του Αμπντολ-Μπαχά

Σε αυτή την Πινακίδα, που απευθύνεται στον Κεντρικό Οργανισμό για μια Διαρκή Ειρήνη στη Χάγη, ο Αμπντολ-Μπαχά τοποθετεί την επίτευξη μιας διεθνούς ειρήνης, στο πλαίσιο της ανάγκης μιας ευρύτερης πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής αλλαγής. Δήλωσε επίσης ότι η νεοσυσταθείσα Κοινωνία των Εθνών ήταν πολύ περιορισμένη για να πραγματοποιήσει την ειρήνη. 

Από το Memorials of the Faithful (Αναμνήσεις Πιστών)

Αυτή η συλλογή εγκωμίων από περισσότερους από 70 πρώτους Μπαχάι πιστούς, ξεκίνησε αρχικά ως μια σειρά ομιλιών σε Μπαχάι συγκεντρώσεις στη Χάιφα κατά τη διάρκεια των πρώιμων χρόνων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. 

Από το A Traveler’s Narrative (Η Αφήγηση ενός Ταξιδιώτη)

Μια αρχική αφήγηση της πρώιμης Μπαμπί και Μπαχάι ιστορίας, αυτό το κείμενο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά ανώνυμα το 1890 ως ιστορική αφήγηση της γέννησης μιας θρησκείας και η υπεράσπιση των αγνών κινήτρων της Πίστης. 

Από το Ομιλίες στο Παρίσι

Οι Ομιλίες Του Αμπντολ-Μπαχά στη Γαλλική πρωτεύουσα, κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως η ανθρώπινη φύση, η ψυχή, οι Προφήτες του Θεού και οι φυλετικές και θρησκευτικές προκαταλήψεις. Αυτή η συλλογή περιλαμβάνει τις διευθύνσεις Του στο Παρίσι, καθώς και επιλεγμένα άλλα υλικά.

Από The Promulgation of Universal Peace (Η Διακήρυξη της Παγκόσμιας Ειρήνης)

Μια συλλογή από 139 ομιλίες και διαλέξεις του Αμπντολ-Μπαχά κατά τη διάρκεια των ταξιδιών Του στη Βόρεια Αμερική, οι οποίες διερευνούν τις θεμελιώδεις αρχές της Μπαχά’ι Πίστης.

Άλλες Πηγές Μελέτης

Συγκεντρωμένα παρακάτω βρίσκεται επιλεγμένο ιστορικό υλικό, άρθρα και δοκίμια, τα οποία εξερευνούν περαιτέρω τη ζωή του Αμπντολ-Μπαχά.

Ο Αμπντολ-Μπαχά με τα λόγια του Μπαχαολλά

Αυτές οι επιλογές παρέχουν μια φευγαλέα ματιά στη σχέση μεταξύ του Πατέρα και Υιού, μεταξύ ενός Αγγελιοφόρου του Θεού και εκείνου που Αυτός επέλεξε να είναι το τέλειο Παράδειγμα των διδασκαλιών Του.

Ο Αμπντολ-Μπαχά με τα λόγια του Σόγι Εφέντη

Ο Σόγη Εφέντη περιέγραψε τον Αμπντολ-Μπαχά, τον Παππού του, τον αλάνθαστο Ερμηνευτής του Λόγου του Μπαχαολλά, και η ενσάρκωση κάθε Μπαχάι ιδανικού. Σε αυτήν τη συλλογή, έχουν συγκεντρωθεί από τον Φύλακα και άλλα κείμενα, σχετικά με το Κέντρο της Διαθήκης.

Ο Θάνατος του Αμπντολ-Μπαχά

Τα νέα του θανάτου του Αμπντολ-Μπαχά στις 28 Νοεμβρίου 1921, ενέπνευσαν ένα πρωτοφανές γεγονός ενότητας μεταξύ Εβραϊκών, Χριστιανικών, Μουσουλμανικών και Δρούσων κοινοτήτων της Χάιφα.

Ο Τρόπος του Δασκάλου

Σε αυτό το διεισδυτικό και συγκινητικό δοκίμιο, ο George Townshend αντανακλά τον χαρακτήρα του Αμπντολ-Μπαχά και τα μαθήματα και το παράδειγμα που προσέφερε για τη ζωή όλων των ανθρώπων.

Αναμνήσεις από τον Αμπντολ-Μπαχά

Σε αυτό το δοκίμιο, ο Αλί Μ. Γιαζντί, μοιράζεται μερικές από τις αναμνήσεις του για τον Αμπντολ-Μπαχά.

Μια μέρα από τη ζωή του Δασκάλου

Σε αυτήν την ιστορική αφήγηση, ο Myron Phelps – ένας δικηγόρος από τη Νέα Υόρκη – καταγράφει την εμπειρία του ταξιδιού του στην Άκκα, στις αρχές του 20ου αιώνα, για να παρατηρήσει την καθημερινή ζωή του Αμπντολ-Μπαχά και να μάθει προσωπικά μαθήματα από Αυτόν.

Μνήμες από την παραμονή του Αμπντολ-Μπαχά στο Παρίσι 

Η πρώτη διαμονή του Αμπντολ-Μπαχά στο Παρίσι το 1911, τεκμηριώθηκε από την Lady Blomfield, μια Μπαχάι από το Λονδίνο, η οποία κατέγραψε αυτά τα απομνημονεύματα της τετράμηνης επίσκεψης. Οι σημειώσεις που έλαβαν οι κόρες της και η φίλη τους Beatrice Platt, δημοσιεύθηκαν αργότερα ως το βιβλίο «Ομιλίες στο Παρίσι»

Αμπντολ-Μπαχά – Μερικές Σύγχρονες Συναντήσεις

Ο Αμπντολ-Μπαχά έκανε μια συνεχή εντύπωση σε όσους τον συναντούσαν, όπως καταγράφεται σ’ αυτά τα επιλεγμένα αποσπάσματα.

Σχολιασμοί για τις Γραφές του Αμπντολ-Μπαχά και Άλλη Λογοτεχνία

Οι Γραφές του Αμπντολ-Μπαχά

Σε αυτό το δοκίμιο, ο Amín Banání εξερευνά το κείμενο των Γραφών του Αμπντολ-Μπαχά, τη σοφία που προσφέρει, τη μορφή που παίρνει, το πνεύμα και τη περαιτέρω σημασία του.

Η Θέληση και η Διαθήκη του Αμπντολ-Μπαχά

Σε αυτό το «έγγραφο μεγάλης και ανυπολόγιστης σπουδαιότητας», γράφει ο Hasan M. Balyuzi, υπάρχουν τρεις διατάξεις που ο Αμπντολ-Μπαχά δημιούργησε για την προστασία της Υπόθεσης του Μπαχαολλά μετά το θάνατό Του.

Έξι βιβλία σχετικά με τον Αμπντολ-Μπαχά

Στα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα, ο χαρακτήρας και οι δραστηριότητες του Αμπντολ-Μπαχά, ενέπνευσαν τους οπαδούς Του, τόσο στην Ανατολή όσο και στη Δύση, να ακολουθήσουν το παράδειγμά Του. Γράφτηκαν πολλά βιβλία για τις εμπειρίες των πρώτων Μπαχάι,  από την παρουσία Του. Αυτή η επισκόπηση των Kazem και Firuz Kazemzadeh εξετάζει πέντε σύγχρονες ιστορίες από τη ζωή του Δασκάλου και μια πλήρη βιογραφία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, τη στιγμή της συγγραφής.

Περαιτέρω Ανάγνωση

Προτεινόμενη Βιβλιογραφία για Ανάγνωση 

Ένας κατάλογος για επιπρόσθετη ανάγνωση σχετικά με αυτό το θέμα είναι διαθέσιμος εδώ.