Bahai

MENU

ΑΜΠΝΤΟΛ-ΜΠΑΧΑ

Η εξέλιξη της Μπαχάι κοινότητας την εποχή του Αμπντολ-Μπαχά .

Καθόλη τη διάρκεια της θητείας του, η οποία διήρκεσε 29 χρόνια, ο Αμπντολ-Μπαχά εργάστηκε σκληρά για τη διάδοση της Μπαχάι Πίστης σε κάθε σημείο του κόσμου και ενθάρρυνε την εξέλιξη των διοικητικών θεσμών όπως θεσπίστηκαν από τον Μπαχαολλά.

Η επέκταση και σταθεροποίηση της Μπαχάι κοινότητας.

Υπό την καθοδήγηση του Αμπντολ-Μπαχά, ένα δίκτυο από πνευματικά συμβούλια εξελίχθηκε στο Ιράν. Αυτό το δίκτυο διευθετούσε τα θέματα της Μπαχάι κοινότητας, προωθούσε την ηθική πρόοδο των μελών του, οργάνωνε σχολεία με συγκεκριμένο ενδιαφέρον για την παιδεία των κοριτσιών, παρείχε βοήθεια στους ασθενείς και εμπλεκόταν στην προώθηση των Μπαχάι διδασκαλιών.

Ο Αμπντολ-Μπαχά έδινε μεγάλη έμφαση στην εξελικτική πορεία των γυναικών όταν αυτές ξεκινούσαν να διαδραματίζουν ένα ρόλο στις δραστηριότητες της κοινότητας, αποκτώντας τελικά την ισότητα με τους άνδρες ως μέλη των πνευματικών συμβουλίων, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, τα οποία εκλέγονταν ανάμεσα στο σώμα των πιστών στο Ιράν. 

Ο Αμπντολ-Μπαχά επίσης διηύθηνε την εξάπλωση της Μπαχάι Πίστης στον Καύκασο και τη Ρωσική κεντρική Ασία, όπου το Ασκαμπάντ με τον Μπαχάι Οίκο Λατρείας, τα σχολεία και τις εκδόσεις, ανεμπόδιστα από κυβερνητικούς περιορισμούς, έγινε υπόδειγμα Μπαχάι κοινότητας.

Η Αίγυπτος, που πολλά αποκόμισε από την εκεί διαμονή του Αμπντολ-Μπαχά, επίσης έγινε μάρτυς της ανάπτυξης μιας Μπαχάι κοινότητας που περιελάμβανε ανθρώπους τόσο με Μουσουλμανική καταβολή όσο και Κόπτες, καθώς και Ιρανούς, Κούρδους και Αρμενίους. Στην Τουρκία, το Οθωμανικό Ιράκ, την Τυνησία ακόμα και στην μακρινή Κίνα και την Ιαπωνία, οι Μπαχάι κοινότητες δημιουργήθηκαν ή δυνάμωσαν υπό την ηγεσία του Αμπντολ-Μπαχά .

Η ανάπτυξη στη Δύση.

“Ο Αμπντολ-Μπαχά και οι συνταξιδιώτες Του κάτω από τον πύργο του Άιφελ στο Παρίσι το 1912.”

Μια σημαντική εξέλιξη για το μέλλον της Μπαχάι Πίστης αμέσως μετά το θάνατο του Μπαχαολλά υπήρξε η εξάπλωση της στη Βόρειο Αμερική. Εδραιώθηκε αρχικά εκεί μέσα από τις προσπάθειες ενός Σύριου Μπαχάι με χριστιανική καταβολή. Ο Αμπντολ-Μπαχά έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στην εξέλιξη των πιστών και των Μπαχάι θεσμών στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά και εμπιστεύτηκε στους Μπαχάι της Βόρειας Αμερικής το έργο της μεταφοράς των διδασκαλιών του Μπαχαολλά στο μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου. Από το 1898 και έπειτα, υπήρξε ροή  Αμερικανών και Ευρωπαίων προσκυνητών που επισκέπτονταν την Άκκα για να συναντήσουν τον Αμπντολ-Μπαχά, ο οποίος τους ενθάρρυνε στις προσπάθειες τους να διδάξουν. Κατά τα τελευταία έτη της θητείας Του, με προτροπή Του και σε απόκριση προς τις Πινακίδες του Θεϊκού Σχεδίου, Του, οι Μπαχάι έφτασαν στην Νότια Αμερική και στην Αυστραλία.

Η επέκταση της στη Δύση απελευθέρωσε την Μπαχάι Πίστη από το κυριαρχικά Μουσουλμανικό έδαφος στο οποίο αρχικά αναπτύχθηκε. Ο Αμπντολ-Μπαχά έπαιξε ένα μείζονα ρόλο στην εισαγωγή των Μπαχάι διδασκαλιών σε ένα χριστιανικό κοινό. Σημαντική σ’αυτό το ζήτημα ήταν μια συλλογή από τις ομιλίες Του σε Δυτικούς προσκυνητές που εκδόθηκε με το τίτλο, Μερικές Απαντημένες Ερωτήσεις, στις οποίες πραγματευόταν θρησκευτικά και φιλοσοφικά θέματα.

Τα ταξίδια του Αμπντολ-Μπαχά στην Αίγυπτο, Ευρώπη και Βόρειο Αμερική εδραίωσαν σταθερά τη γνώση και την εκτίμηση της Μπαχάι Πίστης στη Δύση. Όχι μόνο επέτρεψαν στους Μπαχάι στις αντίστοιχες χώρες να έχουν άμεση επαφή με το πρόσωπο του Αμπντολ-Μπαχά, αλλά επίσης εισήγαγαν τις διδασκαλίες του Μπαχαολλά σε ένα ευρύ κοινό που αλλιώς δε θα μπορούσε να τις ακούσει. Οι πολυάριθμες δημόσιες ομιλίες του Αμπντολ-Μπαχά σε πανεπιστήμια, εκκλησίες, συναγωγές, τζαμιά και φιλανθρωπικές οργανώσεις είχαν σαν αποτέλεσμα να διαμορφωθεί ένα κοινό από νέους θαυμαστές και υποστηρικτές της Πίστης. Οι ομιλίες του Αμπντολ-Μπαχά θα  διαμόρφωναν τη βάση μιας τυπικής παρουσίασης των Μπαχάι διδασκαλιών, ειδικά των κοινωνικών διδασκαλιών, για πολλές ακόμη δεκαετίες. Η τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου του πρώτου Οίκου Λατρείας των Μπαχάι στη Δύση, κοντά στο Σικάγο, επίσης σηματοδότησε την έναρξη των Μπαχάι θεσμών στη Βόρειο Αμερική.

Μια πρώιμη Μπαχάι συνεισφορά στην εκπαίδευση των κοριτσιών στο Ιράν.

Η αντιπαράθεση εκ μέρους της οικογένειας του Αμπντολ-Μπαχά

Το πιο φλέγον πρόβλημα για τον Αμπντολ-Μπαχά κατά την περίοδο των ετών που ακολούθησαν το θάνατο του,  Μπαχαολλά ήταν η διαρκής αντίδραση του ετεροθαλή αδελφού του, Μιζρά Μοχαμμάντ Αλί. Ωθούμενος από ανεξέλεγκτη ζήλεια, κατηγόρησε ψευδώς τον Αμπντολ-Μπαχά ότι διεκδίκησε μια θέση ίση προς του Μπαχαολλά, ότι υφάρπαξε τα δικαιώματα των άλλων απογόνων του Μπαχαολλά και ότι υποδαύλισε εξέγερση ενάντια στις τοπικές Αρχές. Οι δραστηριότητες του Μοχαμμάντ Αλί κλιμακώθηκαν σε μια περίοδο ανανέωσης της αυστηρής φυλάκισης του Αμπντολ-Μπαχά μέσα στα τείχη της Άκκα από το 1901 ως το 1909. Ο Μοχαμμάντ Αλί μπόρεσε να επηρεάσει έναν αριθμό Μπαχάι που ζούσαν στην περιοχή της Χάιφα-Άκκα καθώς και τον άνθρωπο που είχε μεταφέρει την Πίστη στην Αμερική. Ωστόσο όλα τα μέλη της  παγκόσμιας Μπαχάι κοινότητας, εκτός ελαχίστων, παρέμειναν πιστοί στον Αμπντολ-Μπαχά .

Άλλα επιτεύγματα

Το αρχικό Μαυσωλείο του Μπαμπ, όπως κατασκευάστηκε υπό την καθοδήγηση του Αμπντολ-Μπαχά .

Άλλα σημαντικά γεγονότα κατά τη διάρκεια της θητείας του Αμπντολ-Μπαχά ήταν: Η μεταφορά της σορού του Μπαμπ από το Ιράν στην Άκκα και ο ενταφιασμός της σε Μαυσωλείο στο όρος Κάρμηλο· Η συγγραφή εκ μέρους του Αμπντολ-Μπαχά των Πινακίδων του Θείου Σχεδίου, οι οποίες αποτέλεσαν την χάρτα για τη διάδοση της Μπαχάι Πίστης· Τα πρώτα βήματα για την οικοδόμηση των σύγχρονων διοικητικών θεσμών της Μπαχάι Πίστης τόσο σε Ανατολή όσο και σε Δύση· Τα μέτρα που ελήφθησαν από την Μπαχάι κοινότητα στο Ασκαμπάντ του Ρωσικού Τουρκιστάν, ώστε να αναπτυχθούν πολλές πλευρές της κοινοτικής ζωής των Μπαχάι. Τα μέτρα αυτά κλιμακώθηκαν με την οικοδόμηση του Οίκου Λατρείας εκεί· Τα πρώτα βήματα για την οικοδόμηση των σύγχρονων διοικητικών θεσμών της Μπαχάι Πίστης τόσο σε Ανατολή όσο και σε Δύση· Η έναρξη της κατασκευής ενός Οίκου Λατρείας στη Βόρειο Αμερική· Οι δράσεις του φημισμένου Μπαχάι λόγιου Μιζρά Αμπούλ Φάζλ Γκολπαγεγκανί ο οποίος δίδαξε τη Μπαχάι Πίστη στο πανεπιστήμιο του Αλ-Αζχάρ στο Κάιρο, το σπουδαιότερο τόπο μάθησης στον Ισλαμικό κόσμο· Τέλος τα εκτεταμένα διεθνή ταξίδια μικρού αριθμού Μπαχάι πιστών, που βοήθησαν να δημιουργηθεί η απαρχή ενός παγκόσμιου θρησκευτικού κινήματος.

Όταν έφευγε από τη ζωή ο Αμπντολ-Μπαχά, η Μπαχάι Πίστη είχε φτάσει σε 35 χώρες.

  1. Αρχική
  2. >
  3. Τι πιστεύουν οι Μπαχάι
  4. >
  5. Ο Μπαχαολλά και η Συνθήκη Του
  6. >
  7. ΑΜΠΝΤΟΛ-ΜΠΑΧΑ
  8. >
  9. Η Μπαχάι Κοινότητα την εποχή του Αμπντολ-Μπαχά